Welk hondenras past bij mij?

welke hond

Je ben je aan het verdiepen in je eerste hond! Hartstikke leuk natuurlijk maar wat nu? Wanneer jij hebt besloten om eens te gaan rond kijken voor een hond zal je vast tegen een aantal dingen aanlopen. Zo is bijvoorbeeld het ras een essentiële keus want kies jij een ras dat niet bij jou past zal je al snel tegen een heleboel problemen aanlopen en is het hebben van een hond geen leuke ervaring.

Klein vs. Groot

Afhankelijk van het doel van de hond en jouw woonruimte is dit een belangrijke beslissing die je maakt. Een kleine hond kan prima waken echter zal een tekkeltje minder indrukwekkend zijn dan een Duitse herder, is het waken op zich al voldoende voor het doel wat jij voor ogen hebt? Het voordeel van een kleine hond is dat de leefruimte niet rianter hoeft te zijn. Een grote hond in een kleine ruimte kan tot veel frustraties van zowel de hond als jezelf leiden. Kijk dus eerst naar de maat om vervolgens verder te gaan op het ras.

Bekijk ook: Andere populaire huisdieren

Actief vs. Niet actief

Bij ieder ras heb je natuurlijk uitschieters, het is immers net zoals bij mensen dat karakters verschillen maar vaak heeft een specifiek ras wel typerend gedrag. Een herder achtige zal veel actiever zijn en ook veel meer behoefte hebben aan activiteit in verhouding tot een mopshondje. Wanneer jij dus liever niet te veel met de hond wil gaan doen is het geen aanrader om een ras te kopen die een hoog energieniveau heeft omdat dit tot wangedrag van de hond kan leiden wanneer de energie niet op de juiste manier eruit kan.

Langharig vs. Kortharig

In beide gevallen zal je haren aantreffen in huis maar het is wel zo dat een langharige hond minder veel vacht verliest dan een kortharige hond. De langharige hond vereist daarentegen wel meer aandacht door de vacht regelmatig te moeten borstelen. Ook zal een langharige hond veel meer modder en viezigheid in zijn vast meenemen wanneer hij door de plassen rent.

Aanbevolen artikelen