Welk voer geef ik mijn hond?

Het is goed om een hond een veelzijdig dieet aan te bieden. Zo kun je droogvoer, gecombineerd met vers vlees voor honden op het menu zetten. Door dit te combineren krijgt je hond diverse hoogwaardige voedingstoffen binnen. Wat zijn de aandachtspunten? In dit artikel nemen we het beste uit een gevarieerd menu met je door.

Voedingspatroon van de hond

Geen hond is hetzelfde. Waar de ene hond veel beweging nodig heeft en zeer energiek is, kunnen andere honden juist wat ingetogener zijn. Ook op gebied van stoelgang en darmwerking kunnen honden uiteenlopend zijn. Sommige honden hebben juist gevoelige darmen waar de andere hond zo’n beetje alles kan eten.

Vasthouden aan één merk

De meeste honden varen er wel bij indien je een specifiek merk en type brokjes aan ze geeft. Schakel je ineens over op een ander merk, dan kunnen zij last krijgen van diarree. Vasthouden aan een merk wat bevalt is meestal het beste wat je kunt doen voor je hond.

Afwisselen met rauw vlees

Omdat er in droogvoer relatief weinig vlees zit en juist veel granen of rijst, kan het voor je hond prettig zijn om zijn dieet aangevuld te zien met speciaal rauw vlees voor de hond, Dit rauwe vlees is niet zijn hoofdmaaltijd, maar een aanvulling op zijn dieet. Zo geef je hem eens per dag zijn bak brokken, afgestemd op de benodigde hoeveelheid, en het andere moment op de dag (meestal ’s ochtends en ’s avonds), geef je hem zijn bakje rauw vlees. Probeer hem telkens hetzelfde soort rauwe vlees te voeren, dus of rundervarianten, of kipvarianten – zo hoeven de darmen niet telkens de omslag te maken. Sommige honden krijgen daar namelijk echt last van.

Tussendoortjes

Sommige honden kun je van alles geven; van een mergpijp bot, tot runderoren of konijnen oortjes. Andere honden, met gevoelige darmen kunnen hier soms slecht tegen. Kan jouw hond hier goed tegen, wissel dan lekker af met een kluif tussendoor, waarbij zij écht goed moeten bijten. Het is goed voor de kaken en hun behoefte om te kluiven op een bot.

Afsluiting van de dag

Wanneer honden gewandeld hebben ontvangen zij meestal een kleine traktatie in de vorm van een hondenkoekje, zoals een mergpijpje of kluifje. Geef je hond ’s avonds gerust een dentalstick. Deze gummi-achtige stick vinden zij allereerst meestal erg lekker, maar daarnaast kent het een reinigende werking op het gebit, goed voor het slapen gaan dus!

Aanbevolen artikelen