Exotische dieren als huisdier

exotic-frog

Steeds vaker komt het voor dat mensen in het westen exotische dieren als huisdier nemen. Maar hoe zit dit eigenlijk precies met exotische dieren. Exotische dieren, zijn dieren welke uit oorsprong niet voorkomen in het land waar men woont. In Nederland zijn dan ook de meeste reptielen en vogels die gehouden worden exotische dieren.

Het gaat nog wel eens fout met exotische dieren als huisdier

Helaas gaat het nog al eens fout met het houden van exotische dieren als huisdier. Het baasje vindt het aan het begin helemaal geweldig, zo’n dier welke normaal gesproken alleen in verre landen voorkomt. Echter het dier zelf kan een hele vervelende weg afgelegd hebben totdat het bij het baasje terecht is gekomen. Er worden namelijk nog steeds dieren uit het wild gevangen en met dieronvriendelijke manieren verzonden naar het westen.

Wanneer het dier uiteindelijk in de dierenwinkel is beland, zit deze vaak in een zeer kleine ruimte. Waarbij het daarna bij het baasje terecht komt, waar de leefruimte in vergelijking met de natuur nog steeds enorm klein en vaak ver van optimaal is om te leven.

Tip: Een schildpad als huisdier

Problemen met exotische dieren

Het komt dan ook met regelmaat voor dat mensen problemen hebben met exotische dieren als huisdier. Dit kan zijn dat het dier ziek is, of zich ellendig voelt door de hevige stress welke het dier ondervindt. Een vogel die eerder nog vrij in de natuur vloog en vervolgens in een relatief kleine kooi terechtkomt, heeft heel wat te voorduren en moet zich enorm aanpassen aan de nieuwe situatie. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat het baasje niet exact op de hoogte is over wat het dier allemaal nodig heeft. Waardoor stress en ziekte nog meer in de hand wordt gewerkt.

Denk na voordat je koopt

Wanneer je van plan bent om een exotisch dier als huisdier te nemen. Is het sterk aan te raden om jezelf goed te informeren over het houden van het dier. Je zult namelijk zeker niet de eerste zijn die de verzorging van het exotische dier onderschat. Daarnaast doe je er goed aan om te achterhalen waar het dier vandaan komt. Is deze afkomstig van een fokkerij of is deze op de een of andere manier het land binnengekomen. Bedenk daarbij direct of jij het dier het leven kan geven, waarbij het dier gezond en gelukkig in gevangenschap kan leven.

Aanbevolen artikelen